Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Η 'εμπειρία' του διαλογισμού

 


Όταν ξεκινάς να διαλογίζεσαι
, μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγές αμέσως. Ίσως να νιώθεις λιγότερο άγχος ή περισσότερη εγρήγορση. Ίσως να μπορείς να συγκεντρώνεσαι καλύτερα, να έχεις περισσότερη ενέργεια, να είσαι πιο άνετος κοινωνικά ή να είσαι πιο δυνατός διανοητικά. Ή μπορεί τίποτα να μη φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα. Μην περιμένεις κάτι τόσο δραματικό. Οι περισσότερες αλλαγές συμβαίνουν σιγά σιγά

Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία εμπειριών που θα έχεις κατά τη διάρκεια του ίδιου του διαλογισμού, όπως συναισθήματα μιας ευχάριστης ηρεμίας, μιας απαλής αγαλλίασης ή αν είσαι κουρασμένος, μιας δυνατής υπνηλίας. Μια κοινή αναφορά είναι η αίσθηση ότι ο νους επιταχύνεται. Στην πραγματικότητα ,δεν συμβαίνει αυτό, αλλά μάλλον η επίγνωση σου κάνει ένα βήμα πίσω και έτσι για πρώτη φορά παρατηρείς τη συνηθισμένη ταχύτητα των σκέψεων σου.

Άλλα είδη εμπειριών μπορεί να περιλαμβάνουν τη θέαση εικόνων με τα μάτια κλειστά, την ακρόαση εσωτερικών ήχων ή την αίσθηση εσωτερικών οσμών, γεύσεων ή νέων αισθήσεων στο σώμα. Αυτά είναι λιγότερο συνηθισμένα.

Έξω από τον διαλογισμό, μπορεί να αισθάνεσαι μια αίσθηση ευρυχωρίας στη ζωή σου, μια νέα ειρήνη.

Όλες αυτές οι εμπειρίες επειδή έχουν την αίσθηση του καινούριου, ασκούν μεγάλη γοητεία. Αλλά είναι καλύτερο να τις βλέπεις σαν δείκτες στον δρόμο, ταμπέλες για να προσέξεις, να διαβάσεις, ίσως και να απολαύσεις και μετά να αφήσεις πίσω καθώς προχωράς. Δεν υπάρχει 'καλύτερη' ή 'σωστή' εμπειρία στον διαλογισμό. Κάθε πρακτική είναι τόσο διαφορετική και μοναδική, όπως και η κάθε μέρα της ζωής σου.

Αν έχεις ιδέες για το τι θα έπρεπε να συμβεί, μπορεί να απογοητευτείς χωρίς λόγο, αν ο διαλογισμός σου δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες σου. Στην αρχή ο διαλογισμός είναι πιθανό να έχει την αίσθηση του καινούριου και θα είναι εύκολο να αισθανθείς ότι αλλάζεις. Μετά από λίγο, μπορεί να υπάρχουν λιγότερες δραματικά καινούριες εμπειρίες και μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν σημειώνεις πρόοδο.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να σημειώνεις τη μεγαλύτερη 'πρόοδο', όταν αισθάνεσαι ότι τίποτα ιδιαίτερα σημαντικό δεν συμβαίνει - οι αλλαγές που υφίστασαι κατά τον διαλογισμό είναι συχνά πολύ λεπτές για να τις ανιχνεύσεις με ακρίβεια. Άφησε την επίκριση και επίτρεψε σε οτιδήποτε έρχεται να έρχεται και να φεύγει. Κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν υπερβολικά στις εμπειρίες τους και γυρίζουν εδώ κι εκεί λέγοντας ότι έχουν φωτιστεί, ότι είναι ο Βούδας, ότι είναι ο Χριστός.

Αυτό είναι αυταπάτη. Άλλοι πηγαίνουν στο άλλο άκρο και λένε ότι δεν είναι τίποτα, ότι δεν αξίζουν τίποτα. Και τα δύο, οι θετικές και οι αρνητικές στάσεις χρειάζεται να φύγουν.  Να είσαι ανοιχτός σε όποια εμπειρία έρχεται κατά τον διαλογισμό. Μην κολλάς σε κάποιο πρότυπο για το πώς θα έπρεπε να είναι ο διαλογισμός.  Άφησε στην άκρη την κρίση, την κριτική, το να έχεις γνώμη.  

Διαλογισμός σημαίνει άφημα των προτύπων και των ταμπέλων. Όσα λιγότερα περιμένεις, όσο λιγότερο κρίνεις, όσο λιγότερο προσκολλάσαι στη μία ή την άλλη εμπειρία σαν σημαντική, τόσο περισσότερο θα προοδεύεις.  Γιατί αυτό που αναζητάς είναι μια μεταμόρφωση της ύπαρξης σου, πέρα από αυτό που οποιαδήποτε εμπειρία μπορεί να σου δώσει. Είναι σημαντικό να μην περιμένεις τίποτα, να δέχεσαι την κάθε εμπειρία, συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών απλώς σαν βήματα στον δρόμο και να προχωράς

Ram Dass

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου